Cumarină


Cumarina este o substanță toxică de natură vegetală care se formează în fânul proaspăt, ca și în planta rubiaceae Asperula odorata sau Melilotus officinalis, Prunus mahaleb și Dipteryx odorata. Cumarina a fost descoperită în anul 1822 în boabele Tonka, fiind produs pe cale sintetică în 1868 și vândut ca substanță aromatizantă. După ce prin experimentele pe animale s-a constatat toxicitatea ei, în anul 1954 este interzisă ca aromatizant pe teritoriul SUA. In Germania este admisă ca aromatizant într-o concentrație maximă de 2 mg/Kg. Din grupa cumarinelor fac parte și „furanocumarinele” substanțe toxice vegetale prezente în Angelica archangelica, Heracleum mantegazzianum, dar și în plante citrice din familia Magnoliophyta.
Mai mult .....

Alte denumiri : 1,2-benzopironă; 2H-1-benzopiran-2-onă; rromen-2-onă; α-benzopironă
Formulă chimică : C9 H6 O2
Masă molară : 146,14 g/mol
Densitate : 0,935 g/cm3 (20 °C)
Punct de topire : 71 °C
Punct de fierbere : 301 °C



Cuvinte cheie :


Abrevieri :



1.

Compusii din clasa cumarinelor sunt raspanditi in plantele superioare mai ales in familiile Apiaceae, Fabaceae, Lamiaceae, Asteraceae, Solanaceae, Rubiaceae. Furanocumarinele se gasesc in familiile Apiaceae si Rutaceae.

Unele cumarine diminua permeabilitatea capilara si cresc debitul limfatic si venos (melilotozida); au actiune venotona si vasoprotectoare (esculozida); antibiotica (umbeliferona); diuretica cu favorizarea eliminarii acidul uric (fraxozida); antimitotica de tip mitoclazic; analgezica (dafnoretina); antiinflamatoare (calofilolida, inofilolida, dafnoretina); antispastica (visnagina, samidina); anticoagulanta, trombolitica (dicumarol); oestrogena (cumestrol); fotosensibilizatoare (psoralen, bergapten, xantotoxina), ecranante impotriva radiatiilor solare (cumarina si derivatii), antihermintica , inhibatoare a formarii celulelor gigante in urma infectarii cu virusul HIV a culturilor de celule (licoarilcumarina din Glycyrrhiza uralensis).

Unele produse vegetale continand furanocumarine (Angelica sp., Pastinaca sativa L., Heracleum sphondylium L., Ruta graveolens L.) determina fenomene de fototoxicitate (dermite acute insotite de bule si vezicule, uneori chiar de o hiperpigmentare care poate persista mult timp). Acestea apar dupa contactul cu plantele respective si expunerea la soare, fiind favorizate de umiditate.




1. Absorbția și metabolismul la om

Pentru Lake (1999), principala sursă de cumarină din dietă ar proveni din scorțișoară, adesea prezentă sub formă de aromă alimentară. El a estimat expunerea zilnică din alimente la 0,02 mg · kg-1 · d-1.

După ingestie, cumarina este absorbită rapid și complet în tractul digestiv și apoi metabolizată extensiv în ficat. Se supune în principal hidroxilării la 7-hidroxicumarină 7- HC (pentru 84 %) și deschiderii ciclului lactonei, înainte de a fi excretat în mare măsură în 24 de ore, prin rinichi (vezi Figura 1). Timpul său de înjumătățire în corpul uman este de o oră.

La om, calea 7-hidroxilării este foarte predominantă și dă metaboliți care nu sunt foarte toxici: 7-hidroxicumarină și conjugatele sale glucuronide și sulfate. Pe de altă parte, la șobolani și șoareci, nu se detectează 7-HC în urină după ingestia cumarinei, iar cealaltă cale produce compuși foarte toxici pentru ficat și rinichi: calea 3,4-epoxidare. Este important de știut că unele persoane cu activitate de citocrom P450 (o enzimă care metabolizează cumarina în 7-hidroxicumarină) pot metaboliza cumarina în mod predominant prin 3,4-epoxidare (cale citotoxică care duce la o -HPAA), care poate duce la ficat și toxicitate renală.






1. Metabolismul cumarinei de P450s

Metabolismul P450 al cumarinelor depinde de specie. Cumarina s-a dovedit a fi toxică pentru ficatul de șobolan și plămânul de șoarece datorită P450 - dependent de producția de coumarină-3,4-epoxid de P450S 1A1, 1A2 și 2E1 în ficat și P450 2F2 în plămâni (Figura 4) [37, 49]. 3 Hidroxicoumarina a fost găsită ca un metabolit minor al metabolismului cumarinei de către P450S 1A1 și 1A2 recombinant de șobolan [37]. [Foroozesh, 2019]


Bibliografie

  1. Foroozesh Maryam, Jayalakshmi Sridhar, Navneet Goyal, Jiawang Liu. (2019). Coumarins and P450s, Studies Reported to-Date. Molecules 2019, 24, 1620; doi:10.3390/molecules24081620